Sajtóközlemény

Az európai gyártócégek több mint 13 billió € értékű energia-megtakarítási lehetőséget hagynak ki.

A Brammer, Európa vezető karbantartási, javítási és üzemeltetési (MRO) termékek viszonteladója megbízásából lefolytatott alapvető fontosságú tanulmány legutóbbi megállapításai azt sugallják, hogy a gyártóvállalatok Európa-szerte több mint 13 billió € energia-megtakarítási lehetőség hasznosítását mulasztják el a gyáraikban.

A 2008-as Brammer Energia Tanulmány megállapította, hogy bár a gyártók maximálisan tudatában vannak az energia-megtakarítások fontosságának, és többen készítenek és hajtanak végre ilyen célú terveket; kevesen használják ki, illetve nincsenek is tudatában a teljes megtakarítási lehetőségnek, amit elérhetnének.

A tanulmány adatai azt jelezték, hogy az Európa-szerte a gyártóüzemekben használt mechanikus erőátviteli termékek (MPT), mint például motorok, csapágyak és hajtószíjak általi jelentős energia-megtakarítási lehetőségét alábecsülik, annak ellenére, hogy jelentős megtakarítási lehetőséget hordoznak pénzügyi és környezetvédelmi szempontból is.

Brammer 10 ország több mint 300 gyártóvállalatánál lefolytatott kutatásában megállapította, hogy miközben a válaszadók  több mint három-negyede úgy gondolja, hogy az energiatakarékosság fontos kérdés az üzemük és a vállalatuk számára, csupán 6% hiszi, hogy minden lehetséges megtakarítást kihasználtak már. Legtöbben (60%) éppen az energia-megtakarítás tervezési vagy végrehajtási folyamatában vannak, de lényegében nagyon kevesen vonták be az MPT beszerzéseket ezekbe a tervekbe, pedig a legtekintélyesebb megtakarítások ezen a területen érhetők el.
 
A Brammer kutatásának eredményei azt sugallják, hogy a kulcsfontosságú vezetők 78%-a a gyártási folyamataikban koncentrálnak az energiatakarékosságra, de 59% még fontolóra sem veszi a motorhasználatuk megváltoztatását. Pedig az egyesült királysági Carbon Trust szerint egy tipikus üzem energiafogyasztásának 65%-át csak a motorok veszik fel.

A Brammer számításai úgy becsülik, hogy hatékonyabb motorok és hajtások beszerelése 15%-ig terjedő energia-megtakarítást hozhatna minden esetben, ami 7,39 billió €, vagy 47,27 millió tonna CO2 megtakarítását jelentené , évente az EU 27 tagállamában.

De ez a szám csak a motorokra és hajtásokra vonatkozóan majdnem 1,25-ször magasabb, mint a válaszadók által várt éves megtakarítás (becsült 5,96 billió € vagy 43,27 millió tonna CO2), mely válaszadók többsége nem tervezett MPT változásokat az üzemében. Ez azt jelenti, hogy a lehetséges éves energia-megtakarítás minimálisan a 13 billió €-t meghaladná az európai gyártóvállalatoknál, ami több mint 90,5 millió tonna CO2-nek felel meg. Az EU 27 államában az elektromos áramfogyasztás 40,9%-át, és a földgázfogyasztás 37,0%-át kitevő iparnál , ez meglehetősen nagymértékben járulna hozzá az összes energia-megtakarításhoz.

Ian Fraser, a Brammer Vezérigazgatója elmagyarázza ezeknek a megállapításoknak a fontosságát, "Az energia-megtakarításoknak három fő eredménye van; a költségcsökkenés az üzem számára, az európai gyártás versenyképességének kapcsolódó növekedése, és meglehet, hogy még fontosabb a bolygó hosszú távú "egészségének" szempontjából az üzemanyag-felhasználásból származó szénkibocsátás csökkenése. Az egyre növekvő klímaváltozás hatásának tudatában a gyártók Európa-szerte egyre nagyobb nyomás alatt lesznek, hogy megfeleljenek a zöld célkitűzéseknek és csökkentsék az energiafelhasználásukat. A gyártó üzemek kulcsfontosságú vezetői nyilván felismerik a felelősségüket és hiszik, hogy keményen dolgoznak ezért, de a megállapításaink azt jelzik, hogy jóval többet is tehetnének, ha a fentiek nem kerülnék el a figyelmüket.
 
Segítve őket abban, hogy megértsék, milyen nagy szerepet játszhatnak az MPT termékek ebben, mi abban tudunk segíteni ezeknek a gyártóknak, hogy könnyen és hatékonyan érjenek el komoly energia-megtakarítást, ami lényegesen magasabb, mint amire számítanak, versenyképesebbé is téve őket és segítve a környezet megtisztítását. És ez mindenkinek jó."


Több információért lépjen kapcsolatba: info@brammer.hu